LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Utrikes
Erik Pihl

  • Skogar kan få högre tillväxt som effekt av växthusgaser, men skadas av marknära ozon.
Läsarnas Fria

Ozon motverkar positiva effekter av koldioxid

Ökad koldioxidhalt och klimatförändringar kan ge en ökad produktion i det globala jord- och skogsbruket, menar en amerikansk forskargrupp.
Samtidigt motverkas de positiva effekterna av det skadliga ozon, som ofta bildas av ämnen från samma källor som växthusgaserna.

 

I ett växthus ger glasskyddet högre temperaturer. Genom förbränning inne i växthuset kan man öka koldioxidhalten i luften för att ge ”koldioxidgödning”, vilket också ger högre tillväxt i växthuset. Samma effekter kan ses på global skala som effekt av koldioxidökning och klimatförändringar. En forskargrupp från i huvudsak universitetet MIT i USA, presenterar inom kort i tidskriften Energy Policy en färsk rapport som visar att våra utsläpp av växthusgaser kan ge bättre avkastning i framtidens i jord- och skogsbruk. I bästa fall får vissa områden upp till fördubblad tillväxt. Slutsatserna är resultat av simuleringar med globala modeller, och i beräkningarna förutsätts bland annat att tillväxten inte begränsas av brist på kvävegödning.

 Samtidigt pekar forskargruppen ut marknära ozon som ett stort hot mot näringarna. Ozonet bildas från utsläpp av bland annat kväveoxider, metan och andra kolväten, vilka i sin tur ofta kommer från förbränningsmotorer eller andra koldioxidkällor. Den sammanlagda effekten av växthusgaser och ozon kan bli negativ, i synnerhet i regioner med mycket mänsklig aktivitet som Europa och Kina. Effekterna av miljöpåverkan varierar ganska kraftigt mellan olika regioner. Forskargruppens resultat antyder att för jord- och skogsbruk är det viktigare med insatser mot utsläpp som ger ozon, än att minska utsläpp av växthusgaser, men de påpekar även att dessa hänger ihop och att åtgärder mot klimatförändringar kan minska andra skadliga utsläpp.

Det bör poängteras att klimatförändringar är en mycket komplex process och att förändringar i temperaturer och nederbördsmönster kan ha stor betydelse, exempelvis finns det allvarliga farhågor för att torra ökenområden skall bli ännu torrare. Detta kan förstås komma att motverka alla positiva effekter av växthuseffekten för de berörda regionerna. Likaså kan översvämningar i andra områden förstöra jordbruk och materiella värden. Det finns även risk att havsnivåhöjningar, som effekt av ett varmare klimat, kan dränka jordbruksmark i låglänta områden. Så även om växthusgaser kan ge vissa positiva effekter, så är samtidigt riskerna för skadliga effekter stora.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svenskar öppnast bland EU:s politiker

En undersökning bland EU:s folkvalda parlamentariker listar svenskar och en svensk miljöpartist som bäst i Europa på öppenhet och demokrati.

Läsarnas Fria

Köttätande ökar risk att dö

De som äter mycket rött och processat kött löper totalt sett större risk att dö i förtid än andra, visar en stor amerikansk studie.

Läsarnas Fria

Propellerplan lösning för flyget?

Flyget är en av de snabbast växande globala klimatbovarna och alternativen är få. Kanske kan modern bränslecellsteknik tillsammans med gamla hederliga propellerplan vara en lösning.

Läsarnas Fria

Forskare stoppar kors växthusrapande

Japanska forskare har upptäckt ett sätt att via kosten minska de halter av metan, en stark bidragare till ökad växthuseffekt, som kor rapar ut.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu